środa, 6 lutego 2013

Ostatkowe słodkości

Kochani już jutro TŁUSTY Czwartek, w związku z tym w dzisiejszym poście znajdziecie przepisy na słodkości, które idealnie wpasują się w ten dzień. Zapewne każdy z Was ma jakieś miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa, jednym z moich ulubionych są właśnie te związane z ostatkami. Pamiętam jak  babcia każdego roku siadała z nami w kuchni i przydzielała zadania. Wydawała rozkazy takim autorytarnym głosem, którego nie powstydziłby się żaden generał. Mimo to, gdy kończyliśmy swoje zadania, zawsze z ciepłym uśmiechem wręczała nam słodkie upominki, wynagradzając tym samym wysiłki włożone w naszą pracę. Tradycja ta czasem zanikła u nas w rodzinie, ale ten smak z dzieciństwa pozostał żywy w pamięci. Poniżej znajdziecie przepis na pączki wg receptury mojej babci, życzę owocnych wypieków.

Przepis na pączki:
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 1/3 kostki margaryny bądź masła
- 3/4 szklanki mleka
- pół kostki drożdży (jeśli kupujecie w opakowaniach 100g)
- szczypta soli
- kilka kropel olejku waniliowego
- nadzienie (marmolada, bądź powidła to co znajdziecie w domu)

W lekko podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko ze sobą wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać ubite białka. Ciasto zacząć powoli wyrabiać, dodając rozczyn z drożdży, roztopioną margarynę i kilka kropel olejku waniliowego. Wyrabiać do momentu aż masa będzie gotowa. Gdy ciasto będzie zagniecione przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto uformować w wałek, pokroić na 25 porcji. Na rozwałkowane lub rozpłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć marmoladę lub powidła i uformować pączki, odstawić ponownie do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Gdy ostygną można posypać cukrem pudrem, bądź też posmarować lukrem.

A teraz czas na obiecany wcześniej przepis na rogaliki.

Składniki:
- 1 kg mąki
- 3/4 kostki masła (margaryny)
- 1/4 kostki drożdży (3 dag)
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- owoce (świeże, ze słoika) bądź marmolada

Mleko podgrzać, odlać 1/3 szklanki mleka i dodać do niego łyżeczkę cukru i drożdże, odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Do mąki dodać żółtka utarte z cukrem, białka ubite na sztywno i margarynę. W trakcie wyrabiania wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobione ciasto przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( masa powinna urosnąć dwukrotnie).
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, na okrąg podsypując stolnicę lekko mąką. Ciasto kroić w trójkąty, można pokroić na 8 lub 12 części w zależności od tego jak duże chcemy mieć rogaliki W szerokiej części  trójkąta, na środku nałożyć owoce lub marmoladę .Następnie zwijać ciasto od szerszej do węższej strony, zawinięte trójkąty wygiąć w kształt rogala.Wierzch rogalików posmarować białkiem, po upieczeniu będą złociste. Piec na rozłożonym na blaszce papierze w temp.170 st.C przez 20 minut.

Słodkiego czwartku :)

1 komentarz:

Osoby anonimowe prosimy o pozostawienie imienia albo ksywki;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...