niedziela, 10 marca 2013

Bruschetta !!

Na Bruschette jest mnóstwo przepisów! Każdy robi ją według własnego uznania;) Niedawno robiłam i ja xD   Tę tradycyjną bez jajka i innych ciekawych składników. Chociaż muszę spróbować jak smakuje z dodatkiem jajka;) Szybka i łatwa do przygotowania przekąska. Idealna o każdej porze dnia ;)


Przygotowanie: 
* pomidory pokroiłam w drobną kosteczkę;
* następnie dodałam natki pietruszki oczywiście pokrojonej ( myślę, że dobrym rozwiązaniem jest pokrojenie natki i włożenie do słoiczka lub plastikowego pojemnika a ten ląduje w zamrażalniku - dzięki temu pietruszka jest zawsze gotowa do boju;);
* dalej.. poszło w  ruch oregano, sól, pieprz, bazylia i odrobinę czosnku ( nie przepadam za nim więc uważam, iż dodanie go w mega malutkiej ilości jest wystarczające;);
* wymieszałam delikatnie ręką wszystkie składniki i odstawiłam na bok, aby wszystko razem się połączyło;);
* pokroiłam bagietkę na małe części ( wykorzystywałam też do tego zwykłe kromki chleba) i nasączyłam oliwą z oliwek, a dokładniej rzecz biorąc to po prostu wcierałam ją w pieczywo;
* nastawiłam piekarnik na termoobieg na ok. 180 stopni C;
* nałożyłam masę na kromeczki i powędrowały one do piekarnika na około 5 minut;
* po upływie czasu (wyżej podanego) wyjęłam i nałożyłam trochę zwykłego żółtego sera;
* i znowu do piekarnika na plus minus 3-4 minuty, w zależności od tego jak będzie rozpływał się ser;
* oczywiście pilnowałam i sprawdzałam czy aby pieczywo za bardzo się nie spiekło;
* jeśli chodzi o bruchette bez sera, to trzymałam ją około 8-9 minut w piekarniku.




































I Voila ;)

2 komentarze:

  1. Mniam, mniam, aż zachciało mi się takie zjeść,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) na szczęście szybko się je wykonuje ;) pzdr

      Usuń

Osoby anonimowe prosimy o pozostawienie imienia albo ksywki;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...