czwartek, 14 marca 2013

It's party time

Witajcie

Ponieważ zbliża się weekend, postanowiłam zaprezentować Wam parę przepisów na lekkie przystawki idealne na spotkania ze znajomymi bądź domówkę. Nie wymagają specjalnie wyszukanych składników ani nie są zbyt trudne w przygotowaniu. 


Na zdjęciu: Pasta z tuńczyka

Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (najlepiej w kawałach w sosie własnym/ może być też w oleju)
- 2 małe szalotki
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki musztardy (ja dla podkreślenia smaku dodaje trochę więcej)
- ogórki konserwowe (kilka małych lub 3-4 dużych)
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Posiekać cebulę i ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka odsącz z oleju i przełóż do miski, dodać do niego wcześniej pokrojoną cebulę i ogórki. Składniki dobrze wymieszać i dodać majonez, jogurt naturalny i musztardę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli widzimy że pasta jest ze sobą niespójna można dodać więcej majonezu.


Na zdjęciu: Pasta jajeczna  

Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 mały por (biała część)
- 1 zielony ogórek
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka masła śmietankowego
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Gdy jajka już przestygną, obrać i posiekać w drobną kostkę (lub zetrzeć na tartce o grubych oczkach), dodać do nich łyżkę masła i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Ogórka obrać i zetrzeć na tartce, włożyć na sito i odcisnąć z niego sok. Szczypiorek i por pokroić w drobną kosteczkę. Do jajek dodać odciśnięty ogórek, szczypiorek i por. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i dodać do nich majonez. Doprawić solą i pieprzem. Gdy pasta wyda nam się mało spójna dodać więcej majonezu.

Obie pasty idealnie nadają się na małe kanapeczki, a nawet na pieczywo typu Wasa. Proste i szybkie przygotowanie zaoszczędzi Wam mnóstwo czasu, a znajomi na pewno będą zachwyceni wykonanym przez Was specjałem. Przepis wielokrotnie przeze mnie wypróbowany więc z całą świadomością mogę polecić. Aby pasty dłużej zachowały swoją świeżość najlepiej przechowywać je w lodówce, chociaż gwarantuje góra dwa dni i wszystko będzie zjedzone. 
Żegnając się z Wami taki mały akcent muzyczny na ten czwartkowy wieczór.

4 komentarze:

  1. Pata z tunczyka to nie moje klimaty jednak pasta jajeczna to jest to cos, nawet ja wypróbowałam i bardzo mi smakuje;) dzieki Kamilo za przepis;) pzdr miska;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie że przepis przypadł Ci do gustu:) To nie jedyne przepisy na pasty jakie znam;p Więcej przepisów już niebawem.

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. I really like your blog, you have interesting recipes;) After translating the post I made two pastes are delicious;)
    melinda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thx u Melinda:) There will be more interesting things here, so stay tuned.

      Kisses

      Usuń

Osoby anonimowe prosimy o pozostawienie imienia albo ksywki;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...